DOPLATAK ZA VIŠE DJECE: Novim pravilima bit će obuhvaćeno oko 154 tisuće djece

Podijelite članak

OD OVE JESENI: Osnovne škole uvode osposobljavanje djece za vožnju biciklom

U vjerojatno nikad kraćoj uvodnoj riječi sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrtao se samo na pozitivne stvari. Niti riječju nije spomenuo poruke koje si o više tema i dalje šalju on i predsjendica.

Piše: Marinela Ruškovački

Vlada je, među ostalim, usvojila paket od šest zakona vezanih uz reformu pravosuđa, tzv. “mini reformu”, kao i promjene vezane uz Zakona o doplatku za djecu.

Premijer Andrej Plenković otvorio je današnju sjednicu u Banskim dvorima porukom da će nakon sjednice u Sabor biti poslan veliki broj zakona. Isticao je samo dobre vijesti, prvo onu o Eurostatovim podacima oko postotka zapošljavanja u prvom tromjesečju.

“Hrvatska je uz Rumunjsku i Maltu među onima kojima taj postotak najbrže raste u prvom tromjesečju”, poručio je premijer.

Istaknuo je premijer i uspješne sastanke s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i središnju Aziju. Niti riječi nije prozborio o odnosima s predsjednicom i porukama koje si neprestance šalju, pa i nakon njezina predstavljanja demografskih mjera početkom tjedna, te one posljednje, jučerašnje, kada je odbacio njezinu inicijativu da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem.

Međutim, imao je potrebu javnosti naglasiti koliko Vlada čini, pa je nakon prve točke dnevnog reda o dječjem doplatku javnosti poručio.

“Kad je riječ o pronatalitetnim mjerama mi izdvajamo oko 1,9 milijardi kuna godišnje, to jeviše no zajedno proračuni ministarstava Vanjskih i europskih poslova, Ministarstva turizma i Ministarstva graditeljstva zajedno. Dakle, to je jako važno da javnost bude svjesna koliko sredstava godišnje ide u pronatalitetne mjere.”

Novim pravilima oko dječjeg doplatka bit će obuhvaćeno oko 154 tisuće djece i to je naša poruka o želji za demografskom revitalizacijom države, dodatno je naglasio Andrej Plenković.

Resorna ministrica Nada Murganić pojasnila je da se novim zakonom mijenja dohodovni cenzus za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice.

“Proširuje se krug potencijalnih korisnika doplatka, ali i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka koje se ostvaruje za treće, odnosno četvrto dijete”, naglasila je Murganić.

Vlada je prihvatila i tzv. mini pravosudnu reformu, paket zakona koji bi trebao omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjivanje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova sa 46 na 34.

 

Građani od ovih zakona mogu očekivati brže postupke, te transparentniji izbor predsjednika sudova.

 

Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković.

“Ciljevi su zapravo da kroz mjere koje predviđamo tim zakonima da ojačamo postupanje i da naši sudovi budu efikasniji i da rješavamo što je moguće više predmeta”, poručio je ministar Bošnjaković.

Komentiraj