DIVLJAŠTVO U SPLITU: Srušio spomenik Radi Končaru pa završio u bolnici

Podijelite članak
Foto: Screenshot/Dalmatinski portal
Foto: Screenshot/Dalmatinski portal

Spomenik partizanskom heroju Radi Končaru srušen je u noći u Splitu, izvijestila je policija.

Sve se dogodilo negdje oko 4:35 ujutro, kada je muškarac iz ležišta zajedno s postoljem iz ležišta izvalila spomenik u parku Bačvice.

Kako piše Dalmatinski portal, tom je prilikom bista pala na noge vandalu i ozlijedila ga.

Morali su intervenirati i vatrogasci splitske Javne vatrogasne postrojbe koji su pomogli ukloniti kip s noge muškarca.

Završio je u splitskoj bolnici, a potom će policija obaviti kriminalističko istraživanje.

Kako doznajemo rušitelj spomenika je stariji čovjek, u 65. godini života, kojem je slomljena potkoljenica.

Da se počinitelj toga djela nije dobro proveo otkrila je za Media servis glasnogovornica splitske policije Antolela Lolić.

“Muškarac, koji se prema prvim informacijama nalazio u alkoholoziranom stanju, iz ležišta je izbacio postolje s bistom. Taj spomenik mu je pao na nogu i ozlijedio se. Istom se u bolnici pruža liječnička pomoć, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje vezano za ovaj događaj.”

Građani koji su vidjeli nedfjelo su ogorčeni, a oglasio se i SDP:

“Rušenje spomenika Radi Končaru na Bačvicama sramotan je, kukavički i zločinački čin. Na žalost, to odražava nezdravu društvenu klimu koja se uporno stvara u dijelu našeg društva. Kad Predsjednica ustaški pozdrav “za dom spremni” naziva starim hrvatskim pozdravom i kad u Splitu koji je bio perjanica antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu nema ni jedne ulice posvećene partizanima, nije ni čudo da profašistički vandali uzimaju stvar u svoje ruke na ovako bijedan način.

Nije ovo prvi antifašistički spomenik srušen u Hrvatskoj. “Napoznati počinitelji” srušili su ih oko tri tisuće od 1990., bez straha da će ih bilo tko otkriti i kazniti. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost nije stvar prošlosti, već je itekako potreban i danas kad fašizam koji je nanio Splitu, Hrvatskoj, Europi i svijetu toliko zla ponovo jača”.

 

Komentiraj