DARKO HORVAT: Kažnjavati treba pozdrav “Za dom spremni” – kaže potpredsjednik HDZ-a

Podijelite članak
Darko Horvat (Foto: Facebook)
Darko Horvat (Foto: Facebook)

Kažnjavati je potrebno zlouporabu povijesti, pa tako i pozdrava “za dom spremni” kao što je to uostalom i predviđeno u nizu hrvatskih zakona – napisao je na svom statusu na Facebooku, potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat ujedno i Ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi.

Objavu Darka Horvata objavljujemo u cijelosti:

“Pozdrav “ZA DOM SPREMNI” dio je hrvatske povijesti i kao povijest ga i danas treba doživljavati. Taj pozdrav, kao i neke druge, koji asociraju na žrtve hrvatskog naroda, povjesničari trebaju zabilježiti, ali ne dopustiti da se njima iritira hrvatska javnost. Kažnjavati je potrebno zlouporabu povijesti, pa tako i pozdrava “za dom spremni” kao što je to uostalom i predviđeno u nizu hrvatskih zakona. Režim koji je taj pozdrav uveo nanio je hrvatskom narodu nemjerljivu sramotu.

Koketiranje s tim pozdravom kao i njegovo korištenje u dnevno političke, kulturne i sportske svrhe nije nimalo simpatično, niti sudi u kontekst takvih događaja. Hrvatska mora zauzeti jasan i nedvosmislen stav oko toga i na taj način pokazati našim saveznicima i čitavom svijetu da smo okrenuti budućnosti, a ne sramotnom dijelu naše povijesti.

Stoga ne razumijem izlike kojima se nastoji ne odgovoriti na pitanje o pozdravu “za dom spremni” te zatomiti činjenica da su u hrvatskoj javnosti prisutni i drugi pozdravi izrečeni od režima pod kojima je stradao hrvatski narod.

Dodvoravanje ekstremima nikada se u povijesti nije pokazalo ničim do lošim političkim potezom. Našoj djeci i unucima trebamo osigurati bolje sutra, a ne im ostavljati otvorene rane u završenim ratovima i stigme štovatelja zločinačkih režima. I naš razum i naši međunarodni prijatelji to od nas očekuju.

Komentiraj