DAN “D” ZA SANADERA: Sud izriče dvije presude u Slučaju Hypo i HEP Dioki

Podijelite članak

ivo-sanader-zrinjevac

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu Županijski sud u Zagreb danas izriče dvije presude: za aferu Hypo u kojoj ga se tereti za ratno profiterstvo te aferu HEP Dioki u kojoj je optužen za prodaju jeftinije struje tvrtci Roberta Ježića.

Izvor: Media servis

Sanadera prvo čeka presuda na kazneno djelo iz sredine devedesetih, kada je, kako stoji u optužnici, kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo od Hypo banke proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je u tom procesu optužen da je ratni profiter, jer je Hrvatska još uvijek bila u neposrednoj ratnoj opasnosti. Očekivano, branio se da je nevin.

“Možda nisam najzaslužniji za hrvatsku samostalnost, za obranu i za njezinu međunarodnu afirmaciju. Ali Boga mi, nisam ni ratni profiter, nema ni jednog svjedoka, ni jednog dokaza u spisu, koji tvrdi da sam ja tog i tog datuma primio proviziju”, izjavio je tijekom suđenja Ivo Sanader.

Sanader je za aferu Hypo već osuđen na tri i pol godine zatvora, ali je Ustavni sud, zbog proceduralnih propusta, zatražio novo suđenje. A kad se danas donese odluka o tom procesu, slijedi i ona za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki Roberta Ježića.

Sanadera je u tom slučaju teretio bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak koji je prošle godine preminuo. Kako Mravka Sanaderov odvjetnički tim na čelu s Jadrankom Sloković nije stigao ispitati, tvrdila je da njegov iskaz tijekom istrage ne može biti dokaz za osuđujuću presudu.

“Uglavnom se temelji optužnica na iskazu jednog svjedoka. U ovom slučaju zapravo okrivljenika koji je postao svjedok optužbe. Drugih dokaza nema, nema materijalnih dokaza, nije ih ni bilo”, izjavila je tijekom suđenja Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Od pet sudskih postupaka, Sanader je dosad nepravomoćno osuđen jedino za slučaj Planinska, nazvan tako po ulici gdje je bivše Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Filoća. Sanader je za tu kupnju, stoji u presudi, dobio 17 milijuna kuna provizije, a osuđen je na četiri i pol godine zatvora.

Komentiraj