DALIJA OREŠKOVIĆ: Predsjednica obilježava mandat i skandalima vezanim uz obavještajne službe

Podijelite članak

Mandat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, osim niza gafova i gotovo pa cirkuskog obilaska Hrvatske, bit će obilježen i nizom skandala vezanih uz obavještajne službe, kaže čelnica START-a Dalija Orešković, vezano i za najnovije optužbe koje dolaze iz BiH.

Orešković na Facebooku piše:

Najnoviji potencijalni skandal ujedno se čini kao najopasniji od svih do sada, a tiče se ozbiljnih optužbi koje je na račun Hrvatske i predsjednice iznio BiH ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Optužbe su konkretne i iznesene bez imalo uvijanja – SOA se proziva da je planirala akciju dostavljanja oružja u islamske medžlise te potom uhićenja, a samo kako bi se potvrdila teza predsjednice o „deset tisuća islamskih terorista“ u BiH. Na ove optužbe iz BiH predsjednica mora odgovoriti istog trenutka. Nužno je i da se na ovu temu sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao i saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, te da javnost sazna istinu.

Nadamo se samo da se oko SOA-e neće „mutiti voda“ kao što je primjerice bilo u slučaju smjene Dragana Lozančića u kojega je predsjednica „izgubila povjerenje“, a da pritom nikada nije objasnila o čemu je riječ ili dokazala čime se to Lozančić ogriješio o zakon ili pravila službe. Od te smjene ostale su samo spekulacije o odnosu predsjednice i organizatora njenog rođendana, a sada bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, Zdravka Mamića.

Nedavno smo svjedočili i izjavi predsjedničinog bivšeg savjetnika Mate Radeljića koji je rekao da mu je tajnik šefa SOA-e u slastičarnici poručio da više neće raditi taj posao te mu napomenuo da je spreman zabiti se i automobilom u njega ako počne iznositi neugodne informacije o predsjednici.

SOA je imala i do sada neviđenu ulogu u novinarstvu – vještačenjem fotografija kojima se željelo nauditi ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću. I ta je priča bila puna nedorečenosti, puna pitanja i nikada dobivenih odgovora.

Ova tri slučaju daju razloga za zabrinutost. Tako da prozivke od BiH ministra sigurnosti Mektića moramo promatrati sa zebnjom. Politika HDZ-a prema BiH ima čitav niz sramotnih poteza, stoga se pitamo je li ovo nastavak te loše i po hrvatski narod u BiH štetne politike.

Dok se ne uspostavi stvarni institucionalni i građanski nadzor nad radom tajnih službi (za što su potrebna dodatna širenja ovlasti vijeća), ostat će trajna sumnja da SOA radi nešto mimo zakona, odnosno da se stavlja na raspolaganje predsjednici kako bi ona ostvarila neke svoje ciljeve. Jer, svakodnevnica nam govori da predsjedničini ciljevi nisu ujedno i ciljevi Republike Hrvatske, a ponajmanje njenih građana.

Komentiraj