DALIJA OREŠKOVIĆ: Atmosfera koju je stvorila predsjednica je bojanje države u crno

Podijelite članak
Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1

Gostujući na N1 televiziji Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja ulazi u politiku na velika vrata, među ostalim je komentirala i neke zadnje izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica je, podsjetimo, odustala od odlaska u Marakeš, u kojem se donose mjere za legalne migracije, o čemu nije imala spoznaje, kako je tvrdila u medijima, niti ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić.

Komentirajući odustajanje predsjednice od Marakeša, Orešković je za N1 rekla: “Ja nisam toliko zatečena, za mene je to još jedan primjer razotkrivanja lica predsjednice. Ustav kaže da se vanjska politika sukreira između Pantovčaka i Banskih dvora. Pozicija je trebala biti usuglašena u trenu kada je o tome predsjednica govorila u UN-u. Sama činjenica da podilazi osjećajima i sentimentima uske populacije građana jasno oslikava gdje je njena empatija, na koju se često populistički poziva kada treba pokazati toplo lice. Tog toplog lica nema, to je samo maska”.

Osvrnula se i na to kako Grabar Kitarović kritizira vladu zbog toga što nema reformi, o čemu Orešković kaže: “Mislim da se ne radi samo o tenzijama i izgradnji pozicije predsjednice uoči izbora. Radi se o njenom osobnom propustu. Gdje je predsjednica bila do sada? Da bi reforma bila moguća, trebala je početi puno ranije. Ako je zadatak predsjednice da brine o stabilnoj državnoj vlasti, trebala je reagirati na pojavu sklapanja neprincipijelne koalicije koja proizlazi iz prijevare birača… Ako se osvrnemo na rast kluba Milana Bandića koji je pod silnim optužnicama, kakve reforme takva vlada i parlamentarna većina smije provoditi?”

Orešković je i rekla kako predsjednica, iako nema velike ovlasti, ima moralni autoritet. “Predsjednik ima najjači glas u državi i može stvarati određenu atmosferu. Atmosfera koju je stvorila Kolinda Grabar Kitarović posljednjih godina je bojanje države u crno”, ustvrdila je Orešković.

 

Komentiraj