CYBER TERORIZAM: Jedinica Kim Jong-unovih “ratnika” može paralizirati svijet

Podijelite članak

kim jong-un

Prema mišljenju stručnjaka koji proučavaju mogućnosti modernog ratovanja, postoji bojazan da će se web ratnici Sjeverne Koreje, koji su već okrivljeni za niz masovnih cyber napada, uskoro ponovo aktivirati.

Priredio: Branimir Fagač

Kim Heung Kwang, odbjegli sjevernokorejski profesor kompjuterskih znanosti, detaljno je opisao prijetnju, rekavši da je Jedinica 180 korištena za špijunažu i političko uznemiravanje stranih neprijatelja Sjeverne Koreje.

Naime, njihov je zadatak, među inim, i prikupljanje novca za nuklearni program kroz hakiranje računala i bankovnih računa.

“Jedinica 180 hakira financijske institucije i povlači novac s bankovnih računa. Napade obavlja iz inozemstva, zbog boljih internet usluga, ali i da je se ne bi povezalo sa sjevernokorejskim režimom”, rekao je Kim.

Naglašava da web ratnici vjerojatno putuju u inozemstvo pod krinkom zaposlenika trgovačkih poduzeća jugoistočne Azije i Kine.

Prof. dr. Greg Austin iz australskog Centra za cyber sigurnost, glede krivaca za napade, u potpunosti se slaže s kolegom, prof. Kim Heung Kwangom.

“Sjeverna Koreja krivac je za nedavne cyber napade. Imovina ljudi u Južnoj Koreji i Australiji su, bojim se, slijedeće mete napada”, rekao je Austin, tvrdeći da pored 6.000 cyber ratnika Jedinice 180, ima i njih 1.800 u jedinici 121.

Komentiraj