CIKLOTURIZAM: Veliki projekt – biciklistički autoput uz Savu dug 121 kilometar

Podijelite članak

Od slovenske granice, pa sve do Lijevog Dubrovčaka moći će se biciklom uz Savu, jer će se biciklistička staza duga 121 km, točnije – biciklistički autoput koji prati tok rijeke Save, izgraditi u sklopu infrastrukturnoga projekta kojemu je cilj promicanje održive urbane mobilnosti, lokalnih ljepota i aktivnoga turizma.

Već se nekoliko godina govori o Greenway projektu, no u međuvremenu se njegovo financiranje iz europskih fondova zaustavilo, pa su voditelji projekta čekali neka bolja vremena. Prema njihovim riječima, kada ovaj projekt zaživi – donijet će mnogo Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, javlja HRT.

– U svijetu ima oko 60 milijuna cikloturista, a od tih 20ak istražuje nove destinacije. zavrsetkom ovog projekta, ideja je da jedan dio njih završi i na našem području, kazao je ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

Izgradnja je podijeljena u 9 faza, a kreće se pilot projektom koji financira fazu broj 5 – od Arena centra do pješačko – biciklističkog mosta. Time će se taj dio povezati s postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

Vrijednost projekta je 123 milijuna kuna – 85% financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Greenway je, po svemu sudeći – veliki zahvat, pa će za njega trebati i mnogo vremena.

– Mislim da će on biti vrlo brzo realiziran, u sljedećih nekoliko godina, recimo 4, 5 godina – da će projekt bit završen na zadovoljstvo građana Zagreba i Zagrebačke županije, dodaje Velić.

I na zadovoljstvo Slovenaca koji će, ako Greenway zaživi, moći uređenom i modernom biciklističkom stazom sve do Zagreba i Ivanić grada.

Komentiraj