BURA OKO MANDARINA: Netko je bacio gomilu plodova kraj toliko potrebitih i gladnih

Podijelite članak
Bačene mandarine (Foto: Facebook)
Bačene mandarine (Foto: Facebook)

Ana Musa, ekološka aktivistica i čelnica udruge Lijepa naša, te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Pločama, objavila je komentar i fotografiju velikog broja bačenih mandarina na nekom divljem odlagalištu u okolici Opuzena. I ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je sve istražiti.

Ovo je objava Ane Muse:

“Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka facebook korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute….. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi…..
Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću. Mnogi optužuju Todorića i njegov Konzum. Neki proizvođači govore da je kriv embargo Rusiji, jer je ogroman dio išao tamo. Drugi govore kako se mandarine kalibriraju, pa ako su manje od zadane veličine, ne primaju ih. U komentarima na ovu sliku jedan me je osobito zainteresirao, jer sam kao županijska vijećnica u našoj županiji čula upit jednog vijećnika iz Neretve o uvozu mušica koje bi trebale uništiti domaće mušice zbog ogromne štete koju čine proizvođačima mandarina. Evo toga komentara za koji ne mogu reći je li ili nije točan. Proizvođači to vjerojatno znaju, a ja ga objavljujem da što više ljudi dođe do informacije.

Josip Jelavić • 26 zajedničkih prijatelja
Hmmm…2014 godine je isto tako bila objavljena fotografija na kojoj se mandarine bacaju u Neretvu i izazvala je zgražanje mnogih. Mediteranska voćna mušica je nametnik koji liježe jaja u plodove mandarine u zadnjem tjednu zriobe, jajima treba do tri dana da se izliježu i postanu ličinke koje iznutra prema vani uništavaju zrele plodove. Postoje jasna pravila i propisi za EU i Rusiju koje zabranjuje uvoz potencijalno zaraženih mandarine, stoga veletrgovci kad otkupljuju mandarine tek nakon drugog-trečeg dana je klasiraju, a mandarine u kojima se ličinke mediteranske voćne mušice izliježu idu na zbrinjavanje. Najučinkovitija metoda je takve mandarine sa ličinkama utopiti u vodi tj. baciti u Neretvu ili odložiti i potom zatrpati zemljom. Znači ova fotografija gore uopće nije žalosna.”

Komentiraj