BURA OKO IZJAVE KOVAČIĆA: Neprimjerena komunikacija ili prikladna politička poruka?

Podijelite članak

ivan kovačić

Mišljenja su podijeljena, no izjava Mostovog Ivana Kovačića o prekidu suradnje s HDZ-om na nacionalnoj razini ne prolazi bez reakcija.

‘Ukoliko je budućnost HDZ-a u starim isluženim kadrovima, onda mogu samo reći ‘‘‘ko vas je**‘‘.

Tim je riječima omiški gradonačelnik Mostov Ivan Kovačić ispratio povratak kaznenim prijavama opterećenog Ivana Škaričića na čelo tamošnjeg HDZ-a. Ostaje li rijetko izravni Mostovac pri izrečenome i odluci o raskidu s HDZ-om na nacionalnoj razini, nismo mogli čuti, jer nije odgovarao na naše pozive.

Da je Kovačić dodatno uzdrmao ionako zategnute odnose vladajućih, koliko god se iz tih redova upirali uvjeriti u suprotno, vidjelo se već iz nastupa Bože Petrova. Čelnik Mosta otklonio je postojanje trzavica s HDZ-om, pomirljivo dodavši da razumije Kovačića.

“Ali u ovom trenutku lokalna razina nije razina države. Mi trebamo štititi i nacionalne interese i reforme radi kojih smo ušli i trenutno mi nismo više samo saborski zastupnici nego i oni koji se trebaju potruditi da država krene u boljem smjeru. Mi ne možemo biti samo predstavnici lokalnih sredina.”

Poruku HDZ-a na izjave Kovačića iznijela je zastupnica Sanja Putica. Rekla je da dok god ova vlada bude imala energije provoditi reforme koje je zacrtala u svome programu, ona će i postojati. A o Kovačićevu rječniku dodala da nije primjeren javnom prostoru niti uljuđenoj političkoj komunikaciji.

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović upitan za komentar izjave kolege iz Mosta i odnosu s HDZ-om danas suzdržano. Ipak, ne krije optimizam.

‘Moram priznati da sam nekako usredotočen na svoj djelokrug tako da ne pratim vrlo detaljno. No sasvim sigurno to su određene turbulencije, usuglašenja, nesuglasice, mislim da sve to ipak vodi konvergentno smirivanju situacije‘‘, rekao je Dobrović.

Stipe Petrina
Stipe Petrina

S druge strane, bivši Mostovac nezavisni Stipe Petrina očekivano bez dlake na jeziku. Nimalo iznenađen porukom HDZ-u sada je, kaže, samo pitanje vjerodostojnost Kovačića.

A o njegovoj izjavi Petrina bez rukavica.‘‘Pa naravno da je poruka primjerena političkoj komunikaciji. U zemlji nepravde, barabe i grabeži, što hoćete. Ne smijete ići s baletankama u džunglu ili s bakandžama na baletnu pozornicu. Kakva nam je politička scena, takva treba biti i retorika na njoj. A zna se što je to, da je hrvatska politička scena jedna velika septička jama‘‘, direktan je Petrina.

U ovih doskora sto dana suradnju Mosta i HDZ-a za Petrinu je fijasko u svakom pogledu. Zašto na njoj uporno inzistirati umjesto da se mirno rastanu. Nema se tu što puno misliti, kombinacije su preslagivanje postojeće saborske većine ili novi izbori, zaključuje Petrina.

SDP-ov Davor Bernardić o trzavicama Mosta i HDZ-a pomalo nezainteresirano govori one su njihov, a ne problem oporbe, jer obje su stranke svjesno ušle u savez. No ako ih već ne mogu riješiti komunikacijom, jedino su novi izbori pošteni prema građanima, kaže.

Iako sad već legendarna Kovačićeva izjava nije njegov stil, jer smatra, neka razina mora postojati, Bernardić ipak ne krije simpatije.

‘Ja sam u svakom slučaju i uvijek za više dijaloga a manje galame u društvu. To je moj stil. No međutim, pojedinačni stil svakog političara ne mogu komentirati. Po meni je uvijek bolje da je netko iskren, nego da netko igra s figom u džepu‘‘, kazao je šef zagrebačkog SDP-a.

Vlatka Koren (Media servis)

Komentiraj