BORBA ZA LIJEČNIKE: Neki gradovi nude stanove, kredite, specijalizaciju

Podijelite članak

ZVONO NA UZBUNU: Ne odlaze nam samo liječnici - zbog brže, bolje i jeftinije usluge "van" odlaze i pacijenti 2

HLK planira s lokalnim zajednicama “Partnerstvo za zdravlje”, projekt koji bi uključio poticanu stanogradnju.

U prošloj godini Hrvatsku je napustilo 35 liječnika, što je najmanje od ulaska naše zemlje u Europsku uniju, no podatak o ukupno više od 550 onih koji su otišli u zadnje četiri godine u inozemstvo, te činjenica da će u sljedećih deset godina biti umirovljeno više od 4000 liječnika zahtijevaju osmišljenu reakciju države i jedinica lokalne uprave i samouprave, upozorio je krajem prošle godine predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

Stoga je upravo HLK najavio kako će joj jedan od glavnih projekata ove godine biti poboljšanje svakodnevnog života liječnika u Hrvatskoj i iznalaženje alata za njihovo zadržavanje u našoj zemlji. Tako u 2018. godini planiraju s jedinicama lokalne samouprave realizirati projekt “Partnerstvo za zdravlje”, koji uključuje poticajnu stanogradnju i povoljnije stambeno kreditiranje liječnika, kao i nastavak projekata financijske potpore članovima HLK-a za rođenje i posvojenje djeteta, stipendiranje maloljetne djece preminulih članova do punoljetnosti, te ugovaranje polica pravne zaštite i police dopunskog osiguranja. HLK dodatna sredstva planira osigurati kroz djelovanje tvrtke Aorta d.o.o. čiji je osnivač, a ova tvrtka će se baviti i poticanom stanogradnjom.

I dok je Goluža ocijenio kako država još nije donijela ni jednu mjeru kojom bi pokazala kako joj je stalo riješiti problem odlaska liječnika, iz letargije se trgnuo dio jedinica lokalne samouprave i lokalnih bolnica. Tako je krajem prošle godine Grad Varaždin donio odluku o sastavljanju liste stanova u svojem vlasništvu koji bi se pod povoljnim uvjetima trebali dati na korištenje mladim liječnicima varaždinske bolnice.

Prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, cilj je time zadržati liječnike u Varaždinu, jer mnogi su već najavili odlazak iz bolnice. U bitku za zadržavanje liječnika uključila se i Varaždinska županija koja je najavila kako će osigurati kamatnu stopu ispod dva posto za kupnju stanova i gradnju obiteljskih kuća za liječnike, te osigurati oko milijun kuna za specijalizaciju i doktorate.

I LIJEČNIKE TUKU: Napadač slomio čeljust liječniku u Zadru - medicinari nezaštićeni
Ilustracija

I bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs najavio je kako će od ove godine županija izdvajati dodatna sredstva potpore kako bi zadržali liječnike.

– Nekada smo davali stanove u suradnji s gradovima i općinama, a sada ćemo to i nadograditi. Sada ulažemo velika sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu i Opću bolnicu Bjelovar, ali bez liječnika i specijalista to ulaganje ne može dati rezultate – izjavio je Bajs.

Grad Zadar početkom ove godine Vladi je uputio inicijativu da se dio od 70 stanova, koliko bi ih još trebalo biti sagrađeno na nekadašnjem MORH-ovu terenu na Crvenim kućama, osim za socijalne slučajeve, proširi i na druge ciljane skupine, prije svega liječnike, sveučilišne profesore i druge školovane osobe u deficitarnim zanimanjima.

Najdalje je u brigu za privlačenje liječnika otišao Grad Pakrac koji nudi smještaj u gradske stanove, subvencioniranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije dodatkom od 800 kuna mjesečno i kasnije stručno usavršavanje. Liječnicima s malom djecom upola će se smanjiti cijene dječjeg vrtića, a ove godine počelo je i stipendiranje studenata medicine u visini od 1200 kuna.

Za akciju privlačenja i zadržavanja liječnika spremna je i Osječko-baranjska županija koja priprema cijeli paket mjera.

“Već sada imamo prazne županijske stanove koje smo spremni dati na korištenje liječnicima. Trenutačno smo u postupku izbora novog pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, nakon čega ćemo izići s predstavljanjem našeg plana za rješenje kaotične situacije odlaska liječnika s ovog područja”, najavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, piše Glas Slavonije.

Komentiraj