BOLJE USLUGE VRTIĆA: Radno vrijeme usklađuje se s roditeljima

Podijelite članak

vrtić

Djeca vrtićke dobi u najbližoj bi budućnosti trebala imati kvalitetniju uslugu. Dulji boravak, kvalitetniju prehranu i educiranije osoblje trebao bi omogućiti čak 300 milijuna kuna vrijedan plan dvaju ministarstava koje EU financira s čak 85 posto iznosa.

Piše: Jurica Gašpar

Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja projekt je Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Politika usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza jedna je od prioritetnih mjera u hrvatskim strateškim dokumentima. To podrazumijeva i produljenje radnog vremena, odnosno produljeni boravak, poslijepodnevni i smjenski rad dječjeg vrtića, rekla je za Media servis državna tajnica u Ministarstvu rada, Katarina Ivanković Knežević.

“Dugi niz godina govori o tome da jedan od velikih problema roditeljima predstavlja neodgovarajući rad dječjih vrtića, odnosno što većina vrtića radi u jednoj smjeni”, objasnila je Ivanković Knežević.

Program podrazumijeva i povećavanje kapaciteta odgojitelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama putem edukacija, rada s darovitom djecom ili primjerice edukacija kuharica iz područja zdrave prehrane. Projekt stoga uključuje i nova zapošljavanja.

“Jer ako želimo da nam djeca idu u poslijepodnevnom terminu, onda će njihove prehrambene navike biti nešto drukčije od djece koja dolaze u klasičnom terminu. Njima treba osigurati i toplu večeru i ostale tople obroke. Zato smo i predvidjeli dodatno zapošljavanje pomagačkih skupina”, rekla je Ivanković Knežević.

Za projekt je predviđeno 300 milijuna kuna bez vremenskog ograničenja. Na postupak se ne čeka, odmah ide u proceduru. Stoga je na vrtićima samo da se prijave.

“Kako koji vrtić bude spreman, tako se može javiti na natječaj sve do isteka sredstava. Potrebno je da vrtić prepozna, da ima tu kritičnu masu roditelja i djece koji imaju potrebu za poslijepodnevnim ili drugačijim radom”, pojašnjava Ivanković Knežević.

Jedan od ciljeva ovog projekta je i poticaj demografskoj obnovi, rekla je državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Margareta Mađerić.

“U svrhu demografske obnove, ali i jedne od demografskih mjera našeg ministarstva, glavni cilj je bio usklađivanje poslovnih i obiteljskih prilika roditelja”, rekla je Mađerić.

Roditelje zanima i regulacija cijena vrtićkih usluga. Budući da cijenu određuju osnivači, ministarstva ovim mjerama mogu dati poticaj kako bi u bliskoj budućnosti vrtići, uz bolju uslugu, i bili jeftiniji.

“S obzirom da u sto postotnom dijelu preuzimamo financiranje svih programa i projekata koji će se prijaviti, na taj način ćemo pomoći osnivačima u dijelu financiranja tih mjera i financiranja svih troškova koje bi inače imali da imaju organiziran takav rad”, zaključuje Mađerić.

Ipak, bez obzira na uvođenje smjenskog rada dijete neće smjeti provesti u vrtiću više od 10 sati.

Odaziv vrtića je velik, a ništa manja nisu ni očekivanja od ovog projekta.

Komentiraj