BEUS RICHEMBERGH O NOVIM STRANKAMA: Svi bi htjeli biti direktori svemira – misle da su kapacitirani

Podijelite članak

goran beus richembergh

Ovo što se sad događa s najavama osnivanja niza novih stranaka koje uglavnom najavljuju iste ciljeve i istu političku agendu, na žalost, vodi fragmentaciji oporbe i neminovnom jačanju pozicije HDZ-a – piše GLAS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

Ovo je njegova objava na Facebooku: Ne vjerujemo u političko mesijanstvo

Prije nešto više od godinu dana osnovali smo GLAS, Građansko-liberalni savez i mukotrpno ga gradimo kako prostor građanskog liberalnog lijevog centra ne bi ostao ispražnjen nakon odlaska HNS-a u desnu koaliciju s HDZ-om. Nije to bila želja nas četvero zastupnika (Mrak Taritaš, Pusić, Turina Đurić i Beus Richembergh) nego slijed okolnosti i odgovor stotinama onih koji su to od nas zahtijevali i koji su nam se pridružili.

To je uključivi politički projekt na duže staze u kojemu nema mjesta za osobne interese i taštine. Njegovu vrijednost prepoznao je ALDE ali i stranke dojučerašnje Amsterdamske koalicije, a sad prepoznaju i još neke druge već postojeće koje nam predlažu novi i puno širi politički savez kao organizirani otpor vladajućem političkom primitivizmu i modelu kronikapitalizma.

Anka Mrak Taritaš, kao najprepoznatljivija među nama jer je treća političarka po popularnosti, očito im ulijeva dovoljno povjerenja da zajedno stvorimo kvalitetnu građansku političku opciju u kojoj treba biti mjesta za sve progresivne snage, uključujući i nestranačke ljude.

S druge strane, ovo što se sad događa s najavama osnivanja niza novih stranaka koje uglavnom najavljuju iste ciljeve i istu političku agendu, na žalost, vodi fragmentaciji oporbe i neminovnom jačanju pozicije HDZ-a. Svi sebe vide kao lidere, predsjednike, tzv. špickandidate.

Svi misle da su kapacitirani i za eurozastupnika i za predsjednika države i za nositelje lista na parlamentarnim izborima. Svi bi htjeli biti direktori svemira. A mi u GLAS-u, pak, ne vjerujemo u mesijanstvo ijednoga pojedinca.

Nego samo u mogućnost da se zajednički i združenim snagama demokratskog i lijevog centra koncentriraju znanje, sposobnost kreiranja i provođenja novih politika i, naravno, koncentriranje glasova birača kako bi se stvorila protuteža HDZ-u i njemu bliskim strankama.

Komentiraj