“BESPLATNO” ZDRAVSTVO: Svaki zaposleni Hrvat od plaće godišnje daje 16.000 kuna!

Podijelite članak

Mnogo toga nije u redu u zdravstvu Hrvatske, kojem nikad nije dovoljno novca, a građanima se govori kako je zdravstvena usluga besplatna.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) godišnje troši oko 23 milijarde.

Prema podacima za 2017. najveća je stavka bolnička zdravstvena zaštita s oko 8,2 milijarde, a slijede lijekovi za recepte koji iznose oko 3,3 milijarde.

Oko 3 milijarde se troši za primarnu zdravstvenu zaštitu, a skupi lijekovi su odnijeli 1,15 milijardi kuna. Tu su i izdaci za hitnu medicinsku pomoć i sanitetski prijevoz koji su u 2017. iznossili oko 783 milijuna.

Da sve nije besplatno, kako se voli govoriti, svjedoči podatak po kojem oko 1,4 milijuna zaposlenih građana redovito svaki mjesec od svoje bruto plaće izdvaja 15 posto doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Budući je prema podatcima Državnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna neto plaća u 2018. godini iznosila je 6237 kuna, ili oko 8448 kuna bruto, to je oko 1330 kuna zdravstvenog doprinosa mjesečno.

Dakle, poslodavci na plaću prosječnog radnika godišnje uplate oko 16.000 kuna doprinosa za zdravstveno osiguranje, odnosno svaki zaposleni građanin godišnje za liječenje potroši 16.000 kuna, i to da nije otišao ni u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu, iako velik broj i dalje vjeruje kako je liječenje u državnim ustanovama besplatno, piše Glas Slavonije.

 

Komentiraj