BERNARDIĆ U SABORU: Hrvatska je u izvanrednom stanju – Vlada nema politički legitimitet

Podijelite članak

davor bernardić, sabor

Saborska opozicija ne odustaje od raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, a vladajuća većina uvjerena je u svoju snagu i ispravnost rada.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

Unatoč molbama oporbe, rasprava nije počela s istražnim povjerenstvom za Agrokor i izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Očekivano prvog radnog dana u tjednu, saborski zastupnici počeli su s radom slobodnim izjašnjavanjem, u ime 7 klubova zastupnika.

Svi na temu Agrokora, afere hotmail i prijevremenih izbora. “Premijer Plenković je sve znao. Jesu li zatajili institucije ili postoji politički utjecaj na SOA-u i DORH”, upitao se šef SDP-a Davor Bernardić:
“Za SDP nema dileme da se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju. Vlada više nema politički legitimitet. Građani su izgubili povjerenje u ovu Vladu i u institucije hrvatske države. Stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora”, istaknuo je Bernardić.

‘‘Zavladala je apatija i beznađe, a ova Vlada je bezidejna. Ni narod vam više ne vjeruje. Postali ste taoci loših odluka nekolicine ljudi‘‘, poručio je Mostovac Nikola Grmoja.

“Imamo Vladu koja se boji vlastite sjene i koja svu svoju energiju usmjerava na očuvanje svojih fotelja. Doista kolege, ponašate se kao pravi bork, kolektiv koji ne misli, ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka. Pitam vas gospodao vladajući dokle tako. Vrijeme je isteklo, a stabilizacija nije uspjela”, istaknuo je Grmoja.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak HDZ je nazvao sektom i pozvao ih da sruše Vladu, što im ne bi bilo prvi put. A o premijeru Plenkoviću kaže:

“I on je u principu najgore što se HDZ-u dogodilo u posljednih 27 godina, a konkurencija je, dame i gospodo, stvarno bila velika. Da sad ne spomijem imena i vraćam se u prošlost, velika je konkurencija bila nadmašiti sve one koji su kroz HDZ Hrvatskoj naštetili, usudio bih se reći, više nego četnici i Turci kroz cijelu povijest zajedno.”

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić u svojih pet minuta uobičajeno je hvalio rad Vlade, a onima koji zazivaju izbore poručio da je HDZ prema anketama i dalje najjača stranka. A Bernardiću je poručio da ne poštiva podjelu vlast na izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu.

“Šef oporbe na svojoj presici kaže zatvor odmah i to nam se nudi kao rješenje u državi. Imamo Vladu koja se zna nositi s odgovornošću i zbog toga je potpredsjednica Vlade podnijela ostavku. Dobro je da Hrvatska ima ovakvu Vladu, a o tome kakva je Vlada, s time ću zavtšiti, govore upravo rejtinzi onih koji tu Vladu podržavaju i oni koji su protiv te Vlade”, zaključio je Bačić.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac je oporbi poručio:

“Ako baš u ovom trenutku i u ovim okolnostima želite imati izbore u zemlji, pa izvolite izbore, dat ćemo vam pa ćemo vidjeti što ćete napraviti i kakvu ćete Vladu sastaviti i s kime ćete i na koji način formirati Vladu. Ali razumijem vaše zahtjeve. Ako na ovoj situaciji želite bildati mišiće i dokazivati da ste snažni i da možete voditi Vladu, to je u redu. Ali, svi znamo da niste.”

Iako su SDP, HSS i Most tražili od predsjednika Sabora da rasprava krene oporbenim prijedlozima o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor i izmjeni Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Gordan Jandroković je bio neumoljiv:

“I vi ste podnijeli zahtjev i SDP i Most u petak. I predsjednik Hrvatskog sabora ih stavlja prvi radni dan nakon vašeg zahtjeva. Umjesto da pokažete jednu korektnost i kažete “Svaka čast, stavili ste prvi dan” vi sad još mene napadate da točke dolaze kasno. Skoro ste me nagovorili, ali ipak niste”, rekao je Jandroković.

Nakon stanki, na dnevnom redu je rasprava o Izvješću rada pravobraniteljice za djecu za 2016. godinu.

Komentiraj