BERNARDIĆ O FINANCIRANJU STRANAKA: Otkud vam novac? Jel’ možda iz crnih fondova?

Podijelite članak

Na dnevnom redu Sabora, među ostalim, je rasprava o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Izvor: Media servis

Novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma regulira se financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom. Predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, a izvještaji bi bili dostupni na web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Nezadovoljna oporba upozorila je da nisu ispunjeni uvjeti za donošenje predloženog zakona jer u njemu nisu obuhvaćena obrazloženja za povratno djelovanje. Odgovorila im je državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac.

“Što se tiče godišnjih financijskih izvještaja političkih stranka i nezavisnih zastupnika, za 2018. godinu oni se kao takvi dostavljaju do 1. ožujka 2019., što znači da su već dostavljeni. Ne vidim uopće povredu”.

Nisam zadovoljan obrazloženjem koje je dala državna tajnica, rekao je Mostov Robert Podolnjak.

“Najavljujem da ću se obratiti Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav zbog toga što je nedvojbeno prekršen poslovnik u članku 193. kada se pojedine odredbe zakona imaju povratno djelovanje, tada mora predlagatelj mora dati posebno obrazloženje.”

SDP-ov Gordan Maras sugerirao je potpredsjedniku Sabora Boži Petrovu da ukoliko akt nije u skladu s poslovnikom Sabora, onda ne treba dozvoljavati raspravu.

“Jer ne može se cijela država podređivati HDZ-u. Kada njima treba nešto, onda se poslovnik i zakoni mogu kršiti, zbog toga da bi sada napumpali u kampanju za europske izbore na još četiri milijuna kuna, ja vas molim da reagirate, povucite akt iz procedure”.

Mostov Miro Bulj smatra da se Zakon mora povući i vratiti na doradu.

“Kako da sebi zadovolje svoje interese i političke kampanje, a prije svega da unište referendum, cilj je uništiti referendum.”

Očito je da vladajući krše proceduru da bi što prije nametnuli ovaj prijedlog zakona, kojim se nastoji u potpunosti onemogućiti referendum, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

“Za njih je kako je rekao profesor Podolnjak samo mrtav referendum dobar referendum. Suočit će se sada s referendumom sindikata, moguće i s novim inicijativama, cilj je što prije putem ovog Zakona i Zakona o referenduma onemogućiti referendumsko izjašnjavanje građana”.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorava na grubo kršenje zakona, ustava i HDZ-ovu grubu suspenziju demokracije.

“Koji vam je motiv da dižete troškove kampanje s milijun i pol kuna na četiri milijuna. Otkud vam novci? Otkud vam pare? Jel možda iz crnih fondova? Nekidan smo mogli pročitati da vam je Mamić dao milijun eura u crne fondove. Jel to možda taj novac”?

Pored ovakvog HDZ-a treba rigorozna kontrola glasačkih i referendumskih listića, dodao je Bernardić.

“Uvijek kada je u vašoj režiji svako malo se dogodi da nestane novac. Pa što se tiče referenduma kako ne bi nestali i glasački listići”.

Nakon odobrene jednosatne stanke, oporba je ostala istog mišljenja i ponovno su pozvali HDZ da povuče ovaj zakon.

Komentiraj