BANDIĆ O PROSVJEDNICIMA: Oni su protiv svega – protiv skijališta, Bundeka, Cvjetnog, a sada Hipodroma

Podijelite članak

Gostujući u programu Antene Zagreb zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je projekt zagrebačkog Manhattana i izmjene GUP-a, oko čega se digla bura u javnosti.

“Ideal Zagreba je da se mijenja, a da pritom ostaje isti” – kaže zagrebački gradonačelnik: “Što se tiče Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, treba se razviti projekt redizajna, a za sve će postojati natječaj”.

Projekt se radi u dogovoru s Arhitektonskim fakultetom i Udruženjem arhitekata. GUP će se, kaže, “poplegati” do jeseni kada ide na glasanje u zagrebačku Skupštinu, a što se tiče 150 konja koji su smješteni na Hipodromu, Bandić kaže da će oni tamo ostati sve do početka radova, dakle godinu i pol do dvije.

Komentirao je i prosvjede zbog Hipodroma: “Oni su protiv svega, bili su protiv skijališta, protiv Cvjetnog i Bundeka, sada su protiv Hipodroma. To ja zovem bubnjarska demokracija. Da oni nisu protiv, ja ne bi bio za”.

U Zagrebu se trenutno radi na dva velika projekta, žičari i rotoru. Ukupno su vrijedni gotovo milijardu kuna, a trebali bi završiti do Dana grada Zagreba iduće godine. Rotor ide prema planu, kaže Bandić: “Napravljeno je više od 40% posla, na minus jedan i na minus dva, krateri za buduća dva tunela u duljini od 280 metara s dvije trake, zatim četiri trake i južni skretač”.

Radi se i na Mostu slobode. Sjeverna strana bit će gotova do polovice idućeg tjedna, a onda se prelazi na istočnu: “To je stvar teška oko 25 milijuna kuna i do kraja ljeta ćemo to završiti, kao što ćemo završiti 328 otvorenih mjesta u Gradu Zagrebu, samo Vodopskrba i odvodnja ima 105 gradilišta. Znači, imat ću posla ovih mjesec i pol dana, jedva čekam”.

Komentirao je i stanje biciklističke infrastrukture. Kaže da je u gradu 328 kilometara staza: “Da li je to dovoljno? Nije. Svakodnevno proširujemo i radimo nove trase. Nema prometnice u gradu, pa i ove, jedan od šest projekata, za koji bi trebali tijekom ljeta sjesti s premijerom, Vlada i Grad – brza tračnička veza od Kvaternikovog trga do Zračne luke dr. Frano Tuđman. On bi trebao imati 23 km biciklističke staze”.

Što se tiče predsjedničkih izbora i kandidata, Bandić je bio tajnovit: “Dugo je ljeto i neka se svi izredaju, a ja ću poslije ljeta ipak nešto reći”.

Komentiraj