ARBITRAŽA U KORIST BRODOSPLITA: Riječni kruzer uz preinake i prenamjenu zaploviti će morem!

Podijelite članak

Kruzer

Tijekom proteklih dana u medijima su objavljivani tekstovi u kojima su se naglašavale “blokade” Brodosplitovih poslovnih računa.

Naime, zbog činjenice da Kupac novogradnje 475, riječnog kruzera nije ispunio svoje ugovorne obveze Brodosplit je morao raskinuti Ugovor o gradnji i istovremeno pokrenuti arbitražu u Londonu kao oblik na samom Ugovoru utemeljenom načinu rješavanja sporova između stranaka.

Arbitražni proces završen je u svibnju 2016., nakon kojega smo jučer dobili rješenje arbitražnog suda kojim se potvrđuje ispravnost odluke Uprave Brodosplita o raskidu Ugovora o gradnji po svim traženim točkama, a zbog nepoštivanja ugovornih obveza ruskog brodovlasnika. Istim rješenjem određuje se ugovornom Kupcu broda i plaćanje zaostalih rata Brodosplitu s kamatama, kao i naknada troškova procesa.

Odlukom arbitražnog suda iz Londona posljedično će se ukinuti i privremena mjera zabrane raspolaganja sredstava s poslovnih računa Brodosplita d.d. jer nema više nikakvog razloga za održanje odluke Trgovačkog suda u Splitu koji je donosio takvu potpuno neuobičajenu odluku.

Riječni kruzer je trenutno u vlasništvu Brodosplit-Plovidbe, i njegov dovršetak se nastavlja, ali uz izmijenjen projekt, tj. prilagodbu broda za uzobalni putnički kruzer i mogućnost plovidbe morem. Brod je prvobitno bio namijenjen prijevozu putnika uzduž rijeka Volga i Don, kao unutarnjih ruskih plovnih puteva.

Cijeli projekt prenamjene nije nimalo jednostavan, ali ovaj brod je simbol novog škvera, prvi koji je ugovoren od kada je počelo restrukturiranje. U Brodosplitu ne postoji odgovor ‘ne možemo’ i sigurni smo u njegovi skori početak rada. Njegovom prenamjenom povećat će se razina kvalitete javnih prostora, uz nove sadržaje i otvoreni bazen na sunčanoj palubi, kazino i disko prostor za zabavu.

Duljine 105 metara i širine 16 metara kruzer moći će na svoje četiri palube, u 82 luksuzno opremljene kabine primiti 160 putnika, o kojima će se brinuti 69 članova posade smještenih u 39 kabina.

 

Komentiraj