ANKA MRAK TARITAŠ: Glasače Prgometa, Švaljek i Tomaševića molim da podrže promjene u drugom krugu izbora

Podijelite članak

anka mrak taritaš

Nedjeljni izbori pokazali su da je aktualni gradonačelnik dobio 40 tisuća glasova manje nego prije četiri godine.

Izvješće: Kristina Bokanić (Media servis)

Sekunda nas dijeli od promjena u ovom gradu, poručila je kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš, pozivajući one čiji kandidati nisu prošli u drugi krug, da glasuju za nju. “Ne želim biti gradonačelnica samo za pojedine skupine, jer upravljanje Gradom Zagrebom, osiguravanje mjesta u vrtićima, osiguravanje jednosmjenske nastave u školama je nešto što je bitno svim glasačima, bez obzira za koga su glasovali.

Svi oni koji su u prvom krugu glasovali za gospođu Švaljek, za gospodina Prgometa, za gospodina Tomaševića – pozivam ih da izađu na izbore 4. lipnja i da glasuju za promjenu. Jer to su sve glasači koji su već u prvom krugu dali do znanja da žele promjene. A to želimo svi”.

Tvrdi da će kampanju nastaviti u veselom i zanimljivom tonu, no nije u potpunosti isključila udarce ispod pojasa iz suprotnog tabora.”Ja nisam bezobrazna i bahata, takva ne mogu, ne želim i neću biti. Ostat ću kakva sam bila. Bez obzira na to, očekujem iz drugog stožera dolazak alternativnih činjenica, nekakvih nekretnina koje će iz magle izvirati van pa ćemo se svi jako čuditi. Maknimo to od sebe.”

A takve “alternativne činjenice” plasirane su u javnost na izbornu noć, navodno iz Bandićevog stožera, vezano uz izborni stožer Mrak Taritaš, koji je bio u kafiću na glavnom zagrebačkom trgu, a koji je pod ovrhom zbog duga gradu oko milijun kuna. Mi o tome nismo ništa znali kada smo tražili prostor za stožer, no pitajte gradsku upravu kako je moguće da kafić posluje ako ima dug od milijun kuna, kaže Mrak Taritaš.

“To upravo pokazuje ono o čemu mi cijelo vrijeme govorimo. Da u gradu postoji normalan sustav, onda ne bi bilo nikakve šanse da netko koristi gradski prostor, čiji je dug milijun kuna. Imali smo jedno 5-6 varijanti, odabrali smo ovu, jer u tom prostoru se i dalje normalno radi. Ja inače kupujem u Konzumu. Nikad ih nisam pitala koliko su dužni gradu.”

Mi smo drugačiji, želimo ponuditi ovom gradu transparentno poslovanje, javno dostupno, da građani odlučuju, a ne političari, kaže Mrak Taritaš. Bitno je, poručuje, da 4. lipnja građani što više izađu na birališta. Pobjedi li za dva tjedna, prvi problem s kojim će se suočiti je zbrinjavanje otpada, a onda i uvođenje vodovodne mreže u kvartovima gdje vodu još uvijek koriste iz cisterni. Ne očekuje javnu podršku onih koji nisu ušli u drugi krug, no očekuje podršku onih glasača koji žele promjenu u gradskoj upravi.

Ponovno se aktualiziralo pitanje promjene imena Trga maršala Tita. Zlatko Hasanbegović, s liste Brune Esih, već je uvjetovao Bandiću da će mu dati podršku, ukoliko dođe do promjene imena ovog trga. Bandić stoji pri svome i traži da se građani o tome izjasne na referendumu. U toj ideji podržava ga i Mrak Taritaš, no pita se zašto to dosad već nije napravio.

“Predsjednik Tuđman deset godina nije promijenio ime Trga maršala Tita. Prema tome, taj trg će ostati ovakvog naziva kakav je. Naravno, kao gradonačelnica uvijek ću poštivati volju Skupštine, koja ako donese odluku da se ide na referendum, ići ćemo na referendum.”

Drugi krug izbora za gradonačelnika bit će mačji kašalj naspram slaganja većine u Skupštini. Iako je Bandićeva stranka osvojila najviše mandata, njihov broj je ipak nedovoljan za većinu u gradskom parlamentu. Bandić, vrlo vjerojatno svjestan da ne može složiti većinu, zaziva veliku koaliciju. No Mrak Taritaš tvrdi da ona može složiti većinu.

“Neće se nitko sad dogovarati, svi će čekati 4. lipnja. No vjerujte mi – gradonačelnica će formirati većinu u Skupštini. Ona će biti vrlo stabilna i omogućit će da promjene koje najavljujemo budu izgledne i ostvarive.” Točku na i, iako je prvi govorio na konferenciji za medije, dao je potencijalni zamjenik gradonačelnice Dario Čepo.

“Mi vam sasvim sigurno nećemo ništa dati, a bogami nećemo ni krasti. Nemamo vam što dati, jer to je sve vaše, odnosno svih nas građana Grada Zagreba, platitelja prireza ovog istog grada. Ne morate očekivati da ćete nešto od nas dobiti. Jer sve što trebate morate dobiti od gradske uprave, a to će biti gradska uprava 21. stoljeća.”

Komentiraj