ANKA MRAK TARITAŠ: Država se bori sa Crkvom tko ima pravo uvoditi reda u školama

Podijelite članak

anka mrak taritaš

GLAS i HSU progovorio je o zahtjevu da se pokrene revizija Vatikanskih ugovora.

Izvor: Media servis

‘Stvari idu toliko daleko da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u hrvatske škole‘, istaknula je Anka Mrak-Taritaš. “Ovi dopisi o kojima imamo priliku svjedočiti iz pojedinih biskupija, oni ukazuju na činjenicu da Crkva želi da vjeronauk bude obavezan predmet. I su shvatili da nije nikakav problem da oni ravnateljima škola pripisuju način na koji će oni predstaviti vjeronauk roditeljima i djeci”, rekla je predsjednica GLAS-a.

Vjeronauk ne može i nikad neće biti ispunjavanje prostora slobode u kreiranju odgojno-obrazovnog procesa, kao što tvrdi Vlada, rekao je Goran Beus Richembergh.

“Mi ovo smatramo jednim školskim primjerom cinizma i bahatosti jer ne vidimo nikakvog razloga da u tom smislu vjeronauk ima bilo kavu vrstu prednosti u odnosu na religijsko obrazovanje koje je jedan općenitiji predmet koji je zapravo omogućavanje opće kulture”, istaknuo je Beus Richembergh.

Anka Mrak-Taritaš tvrdi da premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković njihov zaključak o pokretanju revizije Vatikanskih ugovora koji su poslali 20. travnja ignoriraju. O tabletima i nepripremljenosti škola Mrak-Taritaš kaže da se radi o skandalu i da ju je sramota i neugodno iako je dio oporbe.

“Na kraju ispadne da uopće nitko nije znao što hoće. Ja sam u jednom trenu rekla sarkastično jesmo li htjeli Školu za život da djeca odmah vide kakav je stvarni život. Sigurno to nismo htjeli. Kad želite voditi takav proces, onda ga morate voditi s aspekta stručnosti, znanja, iskustva i dobro se pripremiti. U ovom slučaju je bio jedan PR projekt koji se činio jako zgodan, a kad razgrnete taj PR ispod toga nema ništa”, naglasila je Mrak Taritaš.

Komentiraj