PLENKOVIĆ POTVRDIO: PDV na kruh, mlijeko i lijekove ne ide gore, ugostiteljima 25 posto

Podijelite članak

andrej plenković 3Nakon turbulentnih tjedana na Vladi se našla porezna reforma i njezina provedba. HDZ i Most usuglasili su, čini se, sve detalje a u nekim je segmentima ministar financija morao popustiti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je riječ o velikom paketu zakona, ima ih čak 15, a glavni je cilj reforme gospodarski rast i zapošljavanje, konkurentnost, socijalna pravednost, zadržavanje stručnih kadrova, poticaj poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, piše Media servis.

“Naglašavam da smo u provođenju ove porezne reforme, uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa vodili računa i o održivosti javnih finacija i finaciranja funkcija lokalne i područne samouprave, ali i ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja, a to je deficit opće države u 2017. na na razini dva posto BDP-a” izvijestio je Plenković. Pojednostavljenjem i izmjenama u sustavu poreza na dobit je najznačajnija je promjena smanjenje opće stope s 20 na 18 posto, a za male i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

“Predloženim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi, a za milijun i 800,000 tisuća naših građana pada porezno opterećenje” rekao je premijer te naglasio da su za građane koji već danas nisu u poreznim škarama i kojima se dohodak ne može dignuti, predvođene korekcije u sustavu poreza na dodanu vrijednost posebno kroz redefiniranje sniženih stopa kroz isporuku električne energije i odvoz otpada. Naglasio je da su u ovom procesu uvažili sugestije svih partnere – od socijalnih, resornih ministarstava do Mosta u Vladi.

“Napravili smo određena usklađivanja i uravnotežili prijedlog, govorim o izmjeni Zakona o PDV-a, s dodatno nagalašenom socijalnom komponentom. U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i postojeću najnižu, uključujući za kruh, mlijeku, lijekove, ortopedska pomagala te knjige” rekao je Planković te zaključio kako je riječ o ključnoj mjeri u ranoj fazi mandata ove Vlade.

Komentiraj