AMERIČKI VELEPOSLANIK KOHORST: Potrudit ću se da Hrvatska i SAD sklope porezni dogovor

Podijelite članak

william robert kohorst

Američki veleposlanik u Hrvatskoj, William Robert Kohorst, povodom šest mjeseci obnašanja svoje dužnosti održao je okrugli stol s predstavnicima medija.

Piše: Milan Pavičić (Media servis)

Naglasio je dobre bilateralne odnose dviju zemalja i istaknuo tri stupaca suradnje – političku, vojnu i ekonomsku. Poručio je da je jedan od ciljeva koji želi ostvariti u ostatku svog mandata porezni dogovor između Hrvatske i SAD-a.

“Suština poreznog dogovora je da se bez njega dvostruko plaća porez, dok se s njim dvije države dogovore da će građani obiju zemalja porez plaćati samo jedanput najčešće u zemlji gdje imaju prihod”, istaknuo je Kohorst.

Istaknuo je da ne može obećati da će zasigurno do dogovora doći, ali obećaje da će raditi i koristiti sve moguće resurse da dođe do njega. Osvrnuo se na nagodbu u Agrokoru i predložio da glas svih suvlasnika nakon nagodbe vrijedi 10 posto, bez obzira koliko udjela imali.

“Nijedna manja grupa vlasnika tako ne bi mogla kontrolirati kompaniju. Veće grupacije znače da će odluke biti donošene za dobrobit cijele kompanije umjesto za dobrobit pojedinaca”, rekao je Kohorst.

Kohorst je istaknuo da svakoj kompaniji kod restrukturiranja nedostaje financijskih sredstava i da bi jedna od opcija kod Agrokora bila pronalaženje novih ulagača koji bi dobili udio u kompaniji.

“Agrokor bi imao više kapitala i bila bi šira vlasnička struktura i time nitko ne bi bio oštećen”, rekao je Kohorst.

Veleposlanik je komentirao i ponudu američke kompanije CCI za kupnju INA-e. Smatra da Vlada Hrvatske ide dobrim putem angažiranjem sposobnih savjetnika koji će im pomoći naći pravog partnera. Naglašava da Vlada ne bi trebala prihvatiti prvu ponudu, već tražiti najbolje dugoročno rješenje.

“Treba potraživati moguće ulagače, s njima pregovarati za najbolju ponudu i odlučiti tko je najbolji dugoročni partner. Moguće da ova kompanija ispunjava sve uvjete, ali mislim da je prerano prihvatiti njihovu ponudu. Treba sagledati sve mogućnosti i onda odlučiti”, kazao je Kohorst.

“Migracijska kriza jedan je od najtežih problema s kojim se cijeli svijet mora suočavati”, poručio je Kohorst. Naglasio je da migranti dolaze jer bježe od loše situacije, i da treba balansirati pomoć ljudima s kontrolom granica.

“Mislim da je primjereno da Vlade ulažu u rješavanje tih problema, da pomažu tim ljudima, tim obiteljima, ali da istovremeno štite svoje granice i da prepoznaju da ne mogu pustiti bilo koga da uđe u zemlju”, naglasio je Kohorst.

Kohorst je najavio da će više visokih američkih državnih službenika posjećivati Hrvatsku te ulagati resurse i političku snagu da pomognu regiji.

Komentiraj