AKTUALNO PITANJE: Pada li vlast, ili ploča u Jasenovcu – odgovor možda već u rujnu

Podijelite članak

za dom, plenković, pupovac

Hoće li pasti koalicijska vlast ili sporna ploča u Jasenovcu? Pitanje je na koje će odgovor dati rujan, kad Sabor započne s radom.

Piše: Jurica Gašpar (Media servis)

Na najavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da natpis “za dom spremni” zasad ostaje u Jasenovcu burno su reagirali koalicijski partneri, ali i šef SDP-a. Nema više vremena za čekanje, poručuju. U razgovoru za HTV Bošnjaković je odgovorio na kritike…

“Ovdje nije toliko ključno kad će ti datumi biti. Ovdje je ključno da se nađe zakonito rješenje, koje će biti u okvirima normativnog sustava kojeg imamo. Jasno je da je to moguće rješiti i ranije, nego što Povjerenstvo odradi posao”, kazao je ministar.

Lider SDSS-a Milorad Pupovac za Media servis tvrdi kako je dogovor da se to pitanje riješi u rujnu. Ako se riješi nastavljamo zajedno raditi posao, naglašava Pupovac i izbjegava konkretan odgovor na pitanje što ako se ne riješi.

“Ne, sasvim je sigurno da mi ne kanimo nikoga upozoravati niti moliti s tom pločom. Za nas je to pitanje nulta točka suradnje”, nešto je jasniji Pupovac.

Vrijeme je da premijer Plenković počne donosi odluke sa stavom, a ne samo izbjegavati sukobe, kazao je za Media servis politički analitičar Ivan Rimac.

“U ovom trenutku on mora odlučiti hoće li nastaviti suradnju s koalicijskim partnerom ili će zbog zahtjeva i mira prema krajnjoj desnici, pa i desnom krilu HDZ-a i dalje nastaviti ignorirati ovaj problem”, smatra Rimac.

U međuvremenu, nastavlja Rimac, hrvatski birači su kontradiktorni; prema najnovijim istraživanjima političkih preferencija većina ocjenjuje da zemlja ide u krivom smjeru, a ista ta većina izabrala bi HDZ.

“Mislim da je osnovni problem u tome što je oporba slaba i nema realnu moć da ponudi nekakav alternativni program koji bi mogao kotirati kao nešto što je alternativa ovom rješenju koje građani ocjenjuju kao vođenje zemlje u krivom smjeru”, zaključuje Rimac.

Komentiraj