AGROKOROVIH GODINU DANA: Od sloma do nacrta nagodbe

Podijelite članak

agrokor, cibona

U utorak se očekuje potpisivanje okvirnog sporazuma o nagodbi između dobavljača i vjerovnika Agrokora, koji bi trebao biti temelj i za konačnu nagodbu koja se očekuje u srpnju. Istog dana na sudu u Londonu mora se pojaviti i Ivica Todorić. Donosimo pregled svega što se s Agrokorom događalo u proteklih godinu dana.

Piše: Marinela Ruškovački (Media servis)

Problemi koncerna, simbola moći nisu počeli tek početkom godine, ali tada je sve postalo jasno: poluprazne Konzumove police, značajno snižen rejting, neuspješan pokušaj dobivanja novog kredita. Iz kompanije su tvrdili da je sve stabilno, a ministar financija, Zdravko Marić je tvrdio.

“Mislim da su iz kompanije jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza”, rekao je tada ministar financija.

Lavina je pokrenuta nakon otkrića da su se u Banskim dvorima u noćnim satima sastali Todorić i Plenković. Vlada je, nakon pritiska medija, potvrdila sastanak. Tadašnji predsjednik Sabora, Božo Petrov, poručio je da država neće spašavati Todorića, a šef oporbe Davor Bernardić upozorava da se, kada se ljulja Agrokor, ljulja i cijela Hrvatska.

Dobavljači se počinju sastajati da bi vidjeli što dalje, u Agrokorov toranj stiže Antonio Alvarez III, no ostaje samo nekoliko dana. Zašto? Potpredsjednica Vlade Martina Dalić počela je spominjati zakon, odmah nazvan Lex Agrokor, koji bi se odnosio na sistemski važne kompanije.

“Kako bi se stvorili pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije u razdoblju dok traje njezino financijsko, poslovno, vlasničko i drugo restrukturiranje”, naglasila je potpredsjednica Vlade.

Zakon je izglasan i aktiviran, Alvarez odlazi, Ivica Todorić šalje priopćenje.

“Sve što sam do sada izgradio danas sam svojim potpisom predao državi.”

Vlada za restrukturiranje kompanije treba odabrati izvanrednog povjerenika, izbor pada na Antu Ramljaka.

“Vrlo zahtjevan i težak zadatak. Ja od danas 24 sata sam samo u tome”, poručio je Ramljak.

Oporba je tražila da Sabor raspravlja o povjerenju Mariću, a kada na sjednici Vlade tri MOST-ova ministra nisu glasovala da se odbije zahtjev za pokretanjem pitanja povjerenja, premijer je iznenadio.

“Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri MOST-ova ministra. Hvala”, naložio je Plenković.Koalicija HDZ-a i MOST-a postaje povijest, Marića je u glasovanju o povjerenju spasio jedan glas.

Ramljak pokušava dobiti nove kredite od banaka,to mu uspijeva i odobren je kredit od 480 milijuna eura, a Sberbank pokreće sudske sporove protiv Agrokora.

Oporba traži osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, koje će samo nakratko osvanuti i ugasiti se nakon što je istraga postala pravomoćna. U to vrijeme Ivica Todorić je nedostupan, počeo se oglašavati na blogu optužujući premijera, Dalić i Ramljaka da su mu oteli Agrokor.

Uskoro su pala uhićenja, a svi osumnjičeni pušteni su da se brane sa slobode. Za starijim Todorićem izdane su sve moguće tjeralice, a onda je jednog jutra ušetao u policijsku postaju u Londonu i prijavio se.

“Drago mi vas je vidjeti, idem doma, evo ja sam danas građanin ovdje u Engleskoj”, rekao je okupljenim novinarima Ivica Todorić.

Ramljak je krajem 2017. godine izrazio želju da za sobom ostavi zdravu kompaniju i ode na odmor, a taj odmor doći će ranije no što je planirao. Informacije da je u vrijeme kada je već bio povjerenik primao plaću i u Texo Managementu, te da je taj isti Texo angažiran za savjetnika i prima četvrt milijuna kuna tjedno za svoje usluge podigle su buru.

Oporba traži odlazak Ramljaka i Dalić, premijer da mu se dostave dokumenti, pritisak ne opada, Andrej Plenković oteže s odlukom, pred saborski Odbor za gospodarstvo stižu i Ramljak i Dalić, ona otkriva da je glavni autor zakona, on poručuje:

“Gospodo ja nisam imao izbora. U datom trenutku sam napravio milijun grešaka i ja sam spreman snositi sve konsekvence i posljedice toga.”

Premijer nije donio odluku, crtu je na kraju podvukao Ramljak i podnio neopozivu ostavku. Traži se novi povjerenik, izbor pada na Fabrisa Peruška iz Uprave Tiska, koji dobiva i zamjenicu Irenu Weber.

“Mislim da je previše ozbiljna, da u trenutku kada vam netko ponudi takvu funkciju, kažete ne”, rekao je Peruško.

Za pregovarački stol vraća se ruski Sberbank, Trgovački sud produžio je mandat izvanrednoj upravi za tri mjeseca. Ono što se za sada o nagodbi moglo neslužbeno doznati je da su zadovoljni dobavljači, jer su postigli dogovor o prijelaznom periodu u kojem će i dalje biti osigurana njihova uloga, te da bi ruske banke trebale nakon svega “držati” više od 40 posto vlasništva koncerna.

Ivica Todorić i dalje sve oko Agrokora prati iz Londona, gdje ga od utorka očekuju ročišta na kojima će se odlučivati o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Komentiraj