AFERA “FOOTBAL LEAKS”: Pojedini menadžeri se ponašaju kao robovlasnici – kaže Brleković

Podijelite članak

ivan brleković

Svijet nogometa trese još jedna afera. Akcija pod nazivom ‘Football Leaks‘ otkriva umreženost igrača, menadžera i offshore tvrtki, a sve kako bi izbjegli plaćanje poreza na milijune eura prihoda koje igrači zarađuju nogometom.

Piše: Daniela Kosić

Njemački Der Spiegel nedavno je pisao o utaji poreza Christiana Ronalda i Josea Mourinha, a priču je proširio i El Mundo Deportivo, koji tvrdi da je u poreznim utajama sudjelovao i naš Luka Modrić.

Katalonski list tvrdi da je kapetan Vatrenih preko jedne luksemburške tvrtke izbjegao prijaviti dio prihoda u 2013. i 2014. godini.

Iz Italije pak stiže vijest da je sumnjiv transfer Matea Kovačića iz Dinama u Inter. La Gazzetta dello Sport navodi da je za bivšeg igrača Modrih pola iznosa od 11 milijuna eura otišlo u jednu hongkongšku tvrtku, a nakon toga je to prebačeno u jednu britansku nepoznatog vlasnika.

Afera Football Leaks nije iznenadila odvjetnika Ivana Brlekovića, inače bivšeg dopredsjednika HNS-a.

“Ovo nije ništa novo. Jedino je novost ta da je sada izgleda obrađena puno veća količina materijala, negdje navodno oko 18 milijuna dokumenta nego što je to bilo do sad”, izjavio je.

Brleković smatra da postoji način kako stati na kraj utaji poreza. Evo što predlaže kada je Hrvatska u pitanju.”U ugovoru mora biti točno naveden iznos transfera. Transfer se može odvijati isključivo na relaciji klub-klub jer je to i FIFA-in propis koji se nažalost ne poštuje i da se na iznos transfera plaća porez od stopi od pet posto, a onda kasnije se ta sredstva mogu namjenski usmjeravati za razvoj sporta u Hrvatskoj. To je vrlo jednostavno riješiti, samo vlast ne želi ne zna i nema volje to napraviti”, tvrdi bivši dopredsjednik HNS-a.

Velika opasnost su kaže i nogometni menadžeri koji s igračima potpisuju robovlasničke ugovore.”Oni vas zavežu i tu djecu i njihove roditelje određenim ugovorima i de facto mladi nogometaški postaju robovi. Oni su moderni robovi, to je jedan robovlasnički sistem u ovo vrijeme i onda tim dečkima manipuliraju na način kako im najviše odgovara”, objašnjava Brleković.

Međutim, nogometaši barem oni sa zarađenim milijunima uz menadžere, zasigurno imaju i pravno financijske stručnjake, koji ih očito ne savjetuju najbolje ili, pak, znaju što rade pa traže rupe u zakonu.

O tome kako je u cijelu priču upao i naš Luka Modrić – čitajte OVDJE.

Komentiraj