23. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: Danas pokop 35 žrtava, traga se za još tisuću

Podijelite članak

PORUKA S KOMEMORACIJE: Srebrenica je bila i ostala poraz čovječanstva i ljudskosti

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida.

Izvor: Media servis

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine. U mezarju Memorijalnog centra do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko tisuću.

U Memorijalni centar u Potočarima među prvima jučer su stigli sudionici ultra maratona Vukovar – Srebrenica. Preživjeli Srebreničani dočekali su potom i oko 7 tisuća sudionika marša mira kojima se dijelom puta pridružila i veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack. Onda i sudionici biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, te oko 700 biker iz BiH i svijeta koji su u koloni vozili od Sarajeva do Potočara.

Sve je spremno za dostojanstvenu kopiđenazu kaže predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 23. godišnjice srebreničkog genocida Nermin Alivuković.

“Prema našim procjenama očekuje se dolazak negdje između 20 i 30 tisuća posjetitelja. Sigurnosne agencije ne raspolažu nikakvim podacima da bi netko ili nešto moglo ugroziti sigurnost svih koji će sudjelovati na samoj dženazi, komemoraciji. Iskreno se nadam da će tako i ostati. Po prvi puta mogu reći, od kada se obilježava godišnjica genocida i u samoj Srebrenici ta situacija je puno smirenija, nema te napetosti među građanima i iskreno se nadam da će tako proći dan”, rekao je Alivuković.

Na komemoraciji u Potočarima ne očekuje se nitko od dužnosnika iz susjednih zemalja. Dužnosnike iz BiH predvodi predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Komentiraj