OD OVE JESENI: Osnovne škole uvode osposobljavanje djece za vožnju biciklom

bicikl, djeca

U školama će se od iduće školske godine provoditi Program osposobljavanja za vožnju biciklom. Iako je ta obveza Zakonom propisana još 2004. godine, tek se ove jeseni kreće s obukom.

Znate li da većina djece do 14 godina ilegalno biciklira hrvatkim prometnicama? Prema Zakonu, biciklima izvan parkova i igrališta, mogu upravljati isključivo djeca između 9 i 14 godina koja imaju položen vozački ispit za bicikl, objašnjava Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Može upravljati i dijete koje je navršilo 9 godina ali mora biti u pratnji osobe starije od 16 godina. A ako je dijete samostalno, sa 9 i više navršenih godina, onda mora imati položen taj program osposobljavanja za vožnju biciklom.

‘‘A imat će ga ubuduće svi školarci jer od jeseni će se taj program provoditi u svim osnovnim školama kao izvannastavna aktivnost”, najavljuje Damir Novak iz HAK-a, prenosi Media servis.

Škole će morati osigurati obuku koja traje 15 sati a 16. sat polagat će se ispit za koji su zaduženi Policija i HAK.

‘‘Ispit će imati prvo terotski dio gdje će oni pokazati da su savladali ta osnovna znanja. Drugi dio će biti ispitivanje tih vještina. Jedan mali biciklistički poligon gdje će oni pokazati da imaju te vještine i da mogu sutra izaći na cestu i sigurno se voziti.

‘‘Osposobljavanje bi trebalo biti besplatno. HAK trenutno priprema priuručnik za bicikliranje a ostalu potrebnu opremu bi trebale osigurati škole uz pomoć lokalnih vlasti. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, propisao je ovu obvezu još 2004. godine no tek je ove godine ova obveza konačno ispoštovana.

‘Mi sada razvijamo jednu aplikaciju u HAK-u. Kad netko osposobi djecu, prijavit će ih na tu aplikaciju i preko aplikacije će se provoditi i sam ispit. Dakle djeca će ispit polagati na računalu kao što rade i vozači za automobile.‘‘

Za početak, program će se početi primjenjivati samo za pete razrede.

‘Vidjet ćemo, s obzirom na to da Zakon traži da ispit polaže već sa 9 godina, to je rupa koja će se morati riješit, ali za sada je to predviđeno za učenike petog razreda.‘‘A djeca mlađa od 9 godina uopće ne bi smjela voziti bicikl izvan parkova i igrališta bez obzira na pratnju odrasle osobe, kaže policajac Grac.  ‘‘Ta djeca ne bi smjela biti u prometu na cestama, postoje igrališta i prometne površine kojima ne prometuju vozila.‘‘

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!